Har du nogensinde følt, at der er noget, som stopper dig på vejen til det, du gerne vil – eller som suger dig tør for energi, så du ikke kan overskue ret meget mere end dagligdagens tilbagevendende opgaver?

Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at vi alle har sådan nogle mønstre, som bremser os eller dræner os.

Nogle er pinligt klar over, at de har nogle vaner, som dræner dem eller begrænser dem. Og når jeg siger pinligt, så mener jeg, at de er klar over, at det er nogle begrænsende vaner, men det er svært for dem at gøre noget ved.

Men der er også tilfælde – og det gælder også garvede coaches som mig selv – som har nogle blind spots og mønstre, som vi ikke har fået øje på, men som er en ubevidst stopklods.

Måske har du aldrig sådan lidt struktureret sat dig ned og tænkt over, hvor du egentlig godt kunne tænke dig at kunne håndtere tingene på en anden måde. Det kan også være situationer, hvor du reagerer på en måde, som du egentlig ikke engang selv kan lide. Det kan også være sådan nogle situationer, som du bagefter kan bruge lang tid på at tænke over.

Og når jeg skriver sådan ”lidt struktureret”, så tænker jeg at skrive ned, når du pludselig opdager noget. Om det så er på papir eller på din mobil, det styrer du selv. Det vigtige er, at du faktisk får øje på noget. Det kan være i løbet af dagen – eller det kan være, at du sætter tid af til at tænke over det og undersøge det. Det vigtigste er, at du får det gjort.

Så at kende dine mønstre og vaner er første skridt til forandring. Det er første skridt til at gøre noget andet og sigte mod at finde nogle andre måder at være på – måder at være på, som styrker dig og giver dig energi.

Fra egen krop kender jeg også til at være bange for, hvad der gemmer sig, når vi skal kigge indad. Når følelsen af at være forkert er så stærk, at det er frygtindgydende og skamfuldt at kigge indad og sætte ord på, hvad man finder. Da jeg startede på coaching, kaldte jeg mit hoved for rottereden – det siger lidt om, hvordan jeg havde det. Og jeg kunne fysisk mærke, hvordan jeg ”smækkede døren i”, når min coach kom tæt på noget, jeg ikke havde lyst til at se og endnu mindre til at sætte ord på.

Men du kommer ikke videre til noget andet, hvis du ikke tør kigge indad.

Det betyder, du skal være nysgerrig. Det betyder, du skal kigge på dig selv med åbne og nænsomme øjne. Ikke for at fordømme dig selv for din måde at være på – men for at skabe klarhed og få indsigt. Når du har klarhed – dvs. når du har fået øje på dine mønstre, så kan du bedre se dem lige i øjnene og vælge at gøre noget andet.

Vær nysgerrig. Vær nænsom. Kast lys ind i mørket.

24. januar 2024