Når jeg i samtaler med klienter dykker ned i deres mønstre, så bliver jeg igen og igen lidt mindblown over, at måder at være på, som er opstået i vores opvækst, stadig kan være i kraft 30, 40 ja selv 70 år efter.

Tænk, at vi så mange år efter stadig kan leve vores liv på en måde, som blev formet af forskellige omstændigheder, da vi var børn. Jeg bliver sg’ lige lidt mindblown igen, når jeg sidder her og skriver det.

Men hvis vi ikke kigger på vores mønstre eller tager stilling til dem, så vil de fortsætte derudaf – uforstyrret.

Selvfølgelig er det ikke alle mønstre, der er uhensigtsmæssige. Men nogen af dem er – og de bremser dig fra at finde ægte glæde og ro i dit liv.

Så kan du måske tænke, at det vel er umuligt at ændre på noget efter så mange år. Og der vil jeg bare sige: Nej – det er ikke umuligt.

Det kan være, det tager lidt tid, for det er jo en måde at være på, som har været en del af dit liv i mange mange år – og det tager tid at ændre. De kan faktisk være rigtig genstridige.

Men det er muligt.

Jeg har haft en kunde på 79, som har formået at ændre sit liv fra et ubehageligt sted til et sted, som i den grad passede bedre til hende.

I nogle tilfælde kan ændringen komme som et lyn fra en klar himmel, når noget går op for dig. Men for langt de fleste så er det med babysteps, at ændringen sker over tid. Og babysteps lyder måske ikke af meget, men over tid så kan det sagtens blive til betydelige ændringer hen i mod noget, som passer bedre til dig.

Og når det er med små skridt, så kan det også være svært nogen gange at anerkende eller genkende, at du faktisk har flyttet dig, for en ny måde at være på er langsomt blevet din nye hverdag.

Jeg vil foreslå, at du vælger et enkelt område at arbejde med. Og ofte er det sådan, at når du bliver bedre på et område, så kan den forbedring sådan lidt per automatik have en positiv indvirkning på andre områder af dit liv. Den glæde og overskud, du vinder et sted, giver dig også mere ro og overskud andre steder. Det er næsten uundgåeligt.

Jeg vil også opfordre til, at du skriver logbog over din fremdrift. Skriv ned, når du opdager noget nyt – og fejr det gerne.

Din logbog gør din udvikling synlig og illustrerer for dig, hvor meget du rykker dig – også selv om det er med små skridt.

Og det er aldrig for sent at gå i gang!

14. februar 2024