Mange os mener, at vi har haft en fin og dejlig barndom. Heldigvis da!

Men en fin og dejlig barndom betyder ikke per definition, at vi så ikke har nogen uheldige mønstre med os ind i voksenlivet. Det kan være mindre ting, og det kan være større ting.

Jeg havde fx en svømmelærer, som til svømmeprøven i folkeskolen gav mig diplomet med ordene: ”Du får det her diplom, for du kommer aldrig videre”. Så det var sådan lidt et medlidenhedsdiplom, jeg fik overrakt. Det betød også, at mig og vand aldrig rigtig er blevet gode venner. Men det er jo noget pjat, for jeg kunne sagtens være blevet en fin svømmer, hvis jeg havde fået mere (og måske mere egnet?) undervisning. Så enkelte bemærkninger kan have betydning for, hvordan vi lever vores liv fremadrettet.

Og sådan kan det også have været med vores forældre. Der kan være bemærkninger, som er blevet kastet, men som i vores forældres øjne jo ikke rigtig er så alvorligt ment. Men de kan være gået rent ind på lystavlen hos os børn, og fået os til at føle os forkerte, så vi har fået et mønster, hvor vi ihærdigt undgår at bringe os selv i en lignende situation.

Jeg har talt med min mor om den situation, som har haft stor og livsændrende betydning for mig. Hun kan ikke huske den! Hun kan simpelthen ikke huske den. Så for hende har det ikke været noget særligt.

Jeg tænker også, at de fleste henkastede bemærkninger ikke kommer fra et ønske om at såre eller gøre ondt, men måske mere fra et sted af afmagt lige der, hvor det sker – eller for sjov. Og måske vil bemærkningen synes uskyldig for andre ører, men lige for dig – lige der – kan det gå rent ind og få stor betydning.

Jeg kan godt fornemme, når jeg taler med andre, at de nødigt vil kaste dårligt lys over deres forældre, eller ønsker at der skal kastes et andet måske mindre flatterende lys over deres opvækst.

Men det vil aldrig være min hensigt. Mit mål er alene at finde de ting, som har formet dig, så vi kan kigge på dem – hele dem om nødvendigt – og så sætte kursen mod at finde en anden og for dig bedre måde at være på i livet.

Så måske har jeg inspireret dig til at reflektere lidt: Husker du nogen enkeltstående episoder, som har haft stor indflydelse på dig? Hvad skete der? Og hvad har det betydet for dig?

14. marts 2024