Hvor kommer det fra?

Hold nu op – jeg har set det spørgsmål mange gange under uddannelsen til Selvsabotage Coach.

Det er et supergodt spørgsmål. For hvis du forstår, hvor og hvorfor dine mønstre er opstået, så er der guld at hente i det.

Lad mig fortælle lidt af min egen historie, så du kan se, hvad jeg mener. Som ca. 6-årig havde jeg stjålet penge hjemme, så jeg kunne købe slik på vej hjem fra skole. Da det blev opdaget – uha! Det var virkelig ubehageligt at se min mor være rigtig ked af det over hele situationen, og sjældent har jeg følt mig mere forkert og fejlbehæftet. Jeg besluttede, at jeg ikke ville gøre nogen så kede af det igen, og jeg skulle i hvert fald ikke være til besvær for nogen.

Så jeg har fløjet under radaren en stor del af mit liv. Jeg har klaret mig selv, uden at bede om ret meget hjælp og bøjet af/undgået/tiet stille afhængig af de situationer, jeg nu engang har været involveret i. Jeg har jo sådan set klaret mig fint, men der er meget glæde, men også meget frustration og mange missed opportunities i at flyve under radaren.

Men hvad giver det så at kende årsagen til dit adfærdsmønster? Hvad er guldet i det? Der er flere ting. For mig betyder det mere brænde til bålet, hvor jeg tænker ”hell no” til, at det skal have lov til at påvirke mit liv stadig væk. Det betyder også, at du får en bedre forståelse for dig selv, og slipper følelsen af at være forkert, fordi din reaktion og dit mønster har været en fornuftig respons en gang. Og så betyder det, at du bedre kan genkende, når det samme mønster dukker op i forskellige forklædninger.

Så hvis du har øje på et begrænsende mønster, så vil jeg opfordre dig til at tænke over, hvor det kommer fra. Måske er det ikke en specifik situation som min. Det kan også være en stemning i din opvækst, eller nogle bestemte måder at være på, som har præget dig. Så hvis du ikke kan sætte fingeren på en bestemt situation, så er det ikke fordi, at du ikke har ret til dine mønstre, eller er forkert. De er blot udslag af noget andet, som er lidt sværere at sætte fingeren på.

Men giv dig tid til at reflektere. Det kan være en bestemt måde at føle sig på, der trigger dig. Hvor har du oplevet den følelse før? Hvornår var det første gang, du oplevede den? Og vær nu nænsom ved dig selv i processen. Det kan være s….svært at få øje på.

At få gang i den her proces betyder, at du får sænket skuldrene, fordi du får en klarhed og en større forståelse af dig selv. Du er ikke forkert. Du er et produkt af det, der er hændt dig. Du har fundet en måde at håndtere det på i din opvækst, som virkede for dig. Nu er du et andet sted – og nu virker din måde måske ikke så godt mere.

Med større bevidsthed og klarhed bliver det nemmere at finde en anden måde at være på.

Og så lige her på falderebet Helle: Har du så nailet det der mønster med at flyve under radaren? Ja og nej. Det afhænger af situationen. Men jeg er bevidst om, at jeg stadig skal arbejde på det! I got this!

5. februar 2024